maandag 25 juli 2016

Krimvrede

De Delft is geen Zwarte Zee. Terwijl Turkije en Rusland elkaar eeuwenlang bevochten om een schiereiland, en Rusland en Oekraïne nog onlangs, is er om de Krim tussen de rivier de Delft en de spoorlijn nooit bloed gevloeid. Sterker: Bloemendaal heeft destijds nauwelijks een traan gelaten om het moeten afstaan van dit deel van haar grondgebied.
Op papier mogen er rondom de gebiedsuitbreidingsplannen van Haarlem begin vorige eeuw dan wel stevige stammenstrijden zijn uitgevochten, zo niet om Overdelft. Wat moest Bloemendaal nou helemaal met veengrond?
Het wijkje tussen ijsbaan en Pim Mulierstadion ligt er op een doordeweekse zomermiddag uiterst vredig bij. Zelfs de oorlog om de parkeerplaatsen die hier in het verleden tijdens de Honkbalweek nog wel eens uitbrak, is met een systeem van tijdelijke parkeervignetten in een langdurige vrede gesmoord.
Waarom Overdelft in de volksmond De Krim is gaan heten, is niet precies duidelijk. Vermoedelijk is het vanwege zijn afgelegenheid en positie tussen spoor en riviertje wel vernoemd naar het beruchte schiereiland. Verder lijkt er nauwelijks een verband.
Tegen de Haarlemse stemverhoudingen in kozen de inwoners van de De Krim bij het referendum van 6 april vóór een associatieverdrag met Oekraïne. Dat dan weer wel.


. Eerder geplaatst als 60 seconden in HD van 23 juli

Geen opmerkingen: