donderdag 19 augustus 2010

Uitvogelen

Als Haarlem een Vogelenbuurt heeft, en dat heeft ze, waarom liggen de Valkestraat en de Gierstraat dan in het centrum? En is dat niet jammer?
Waarom dit soort vragen ineens boven komt drijven, weet ik niet, maar het geeft een mens wat te doen. Een opgeborrelde kwestie móet immers worden beantwoord. Al is het jammer dat ik geen geheugen heb voor triviale feitjes en het antwoord in zeven van de tien gevallen weer vergeet.
Om te beginnen is de Vogelenbuurt in Noord natuurlijk van veel latere datum dan genoemde straten. De buurt stamt van ná de annexatie van Schoten en de namen Reiger, Zwaluw- en Ooievaarstraat bestaan sinds 1932. De Eksterlaan heette tot 1970 trouwens ook -straat, maar werd op verzoek van een 94-jarige bewoonster vanwege de ’weelde aan bloeiende bomen’ tot laan geridderd. Al speurend kom je tot allerlei ’bij-feitjes’, die minstens zo leuk zijn. Het gekke is: die onthoud ik vaak wél.
Maar nu de Valke- en de Gierstraat. Is het jammer dat ze geen onderdeel zijn van de grote straatnamenvolière van Noord? Het onvolprezen ’De straat waarin wij wonen’ biedt uitkomst: de valk en de gier blijken in Haarlem géén vogels. Dat wil zeggen: de Valkestraat, die tot circa 1920 Valkesteeg heette (nog zo’n feitje) is waarschijnlijk vernoemd naar een eeuwenoud huis met de naam ’De Twee Valkckiens’. En de Gierstraat heet niet naar de aasetende roofvogel. Ook niet naar ’een spits toelopend stuk land’ trouwens, wat hier op zich best van toepassing is. Nee: op de hoek van de Grote Houtstraat en Gierstraat stond een beer- dan wel gierput. De straat is gewoon vernoemd naar stront. Deze ga ik onthouden.



vandaag ook verschenen in de rubriek In 60 Seconden in Haarlems Dagblad

Geen opmerkingen: