maandag 23 januari 2012

Botten

Ze hadden een mooi plekje. Het was net buiten de stadsmuren weliswaar, maar dat was allerminst ongebruikelijk. Een plaatsje voor het eeuwige in de Sint Bavokerk was voor hen immers niet weggelegd, kom zeg! Nee, hier zouden ze prima rusten, samen.
Dat ze goed lagen, bleek wel. De Spaanse bezetting kwamen ze door. En ook de hel en verdoemenis van de grote stadsbrand vlak daarna, in 1576, raakten hen niet. Pal boven hun oud geworden botten, ja, daar zou het sindsdien wel voorgoed anders zijn. Het vertrouwde St. Gangolfs Gasthuis en de gelijknamige kapel waren als luciferhoutjes afgebrand en zouden nooit worden herbouwd. 
Zij lagen veilig. En inmiddels al lang wél midden in het stadscentrum, ha!
Ze waren er toen de Botermarkt ontstond. En veel later, toen daar de kleine Van der Pigge zijn dappere strijd voerde tegen de reus Vroom en Dreesman – David versus Goliath.
En nu? Nu is dan toch ineens de tijd gekomen om te verkassen. Hun geraamtes zagen afgelopen week onwennig het daglicht. Na vijf, zes of misschien wel zeven eeuwen dienen ze plaats te maken voor – jawel - een ondergrondse vuilcontainer.
De opgravers zullen prudent met hun botten omgaan, daar is geen twijfel over. Ze krijgen een herbegrafenis. Op Akendam in Noord. Toch weer net buiten de stad, dat wel.



Maandag 23/01 ook verschenen in de rubriek 60 Seconden in HD

Geen opmerkingen: