maandag 6 augustus 2012

Oudeweg

Betonnen blokken sluiten sinds vrijdagmiddag de nog maar pas opgeknapte oversteekplaats voor fietsers en voetgangers over de Oudeweg af. De veiligheid is er niet meer te garanderen, stelt de gemeente. De bewoners van de tot Sportheldenbuurt omgedoopte Harmenjanswijk moeten voor hun boodschappen in de Amsterdamstraat voortaan maar een stuk omfietsen.
Die omweg voert langs twee met verkeerslichten bewaakte oversteekplaatsen, waar het voor fietser en voetganger lang wachten is. En dan nog rijdt er tegenwoordig altijd wel een auto door rood, weet de buurt. En niemand van de gemeente die daar kennelijk op let. Tsja, wat is veiligheid?
Zolang ze er wonen, steken de bewoners ter hoogte van het spoorviaductje de Oudeweg over. Zij vroegen niet om een flyover die hun straat tot een van de drukste verkeersroutes van de stad maakte en hun oversteekplekje bijna onbegaanbaar. Wel verbaasden ze zich erover dat hun straat voor zoveel extra verkeer niet eerst geschikt was gemaakt.
Toen kwamen de ongelukken. En kwamen er alsnog maatregelen: rode fietspadtegels, waarschuwingsborden, verkeersbrigadiers, een tijdelijke wegversmalling. Doekjes voor het bloeden.
Nu is hen de oversteekplaats afgenomen. Zo voelt dat.
Het is precies een week nadat het laatste slachtoffer viel, dat met ernstig hoofdletsel naar het ziekenhuis werd gebracht. Het gaat om Tante Mijntje van 72, die met haar gehandicapte man pal aan de Oudeweg woont. Niemand weet of Tante Mijntje ooit nog thuis zal komen. En zo niet, hoe moet het dan met haar man?


(eerder geplaatst in de rubriek 60 Seconden in HD van 6 augustus)

 

1 opmerking:

Mart Pos zei

Rij er elke dag langs voor mijn werk. Vandaag speelde door mijn hoofd "wel een auto op mars plaatsen maar niet veilig een fietser kunnen laten oversteken?" waar gaat hier iets fout?