dinsdag 18 april 2017

Hannie Schaft

Zondag vierden we de opstanding van Jezus. Of het vinden van de eieren. In Nederland kun je de feestdagen gelukkig nog steeds naar eigen inzicht invullen. Dat is vrijheid.
Dat sommigen, onder het mom van het verdedigen van onze vrijheid of 'joods-christelijke cultuur', juist nogal wat van die vrijheid willen afknabbelen, is inmiddels een gegeven. Dat nogal wat Turkse Nederlanders hun vrijheid gebruikten om te stemmen vóór de inperking van vrijheden in hun land van herkomst, weten we sinds zondag ook.
Met dat soort gedachten zwerf ik een dag later door Haarlem-Oost. Het is Tweede Paasdag. Het is ook 17 april 2017, de 72ste sterfdag van Hannie Schaft. De jaarlijkse Hannie Schaft-herdenking is eind november, wat samenhangt met haar herbegrafenis herfst '45. De dag waarop ze werd vermoord gaat tamelijk stil voorbij.
Ik kom langs de straten die haar medestrijders Freddie en Truus Oversteegen drie jaar terug naar zich vernoemd kregen. Daarachter ligt de Hannie Schaftstraat. In verval. Het woonblok met winkels - slagerij Leeuwenburgh, tabakszaak Roodbol - is nu ruïne. De aanblik is dus troosteloos, maar toch ook hoopvol. Hier komt nieuwbouw. De wederopstanding van een straat genoemd naar een vrouw die vocht voor de vrijheden onze feestdagen te vieren zoals we willen, is nabij. En dat in de lente.
Eerder geplaatst als 60 seconden in HD van 18 april

copyright RS


Geen opmerkingen: