zondag 28 juni 2009
Weekenddienst
Niet te lang nadenken, fiets pakken (ik heb nou eenmaal geen auto) en poolshoogte nemen. Het 'busje' bleek een grote gelede bus, die bij de klap volledig uit elkaar gerukt was. Hij was op weg om bezoekers op te halen van festival Awakenings. Goddank was hij leeg...
Treinpassagiers waren toen ik aankwam al geevacueerd, bij de trein kon ik niet komen. Maar voor de internetsite van HD in elk geval vannacht goed werk kunnen doen: we waren de eerste nieuwssite met berichtgeving!( zie hier). Vandaag laat ik het verder goeddeels aan collega over. Heb zelf tenslotte nog een berg aan ander werk, waaronder over een lijk dat gisteren is gevonden in het Reinaldapark... (zie hier)
zaterdag 27 juni 2009
maandag 22 juni 2009
Dagje vakantie
De zon scheen, de God boetseerde lustig de schitterendste kunstwerken met een stel wolken en om me heen graasde, speelde, danste en luierde de plaatstelijke duinbevolking alsof dat allemaal maar gewoon was.
Om kwart voor zes was ik in Egmond aan zee. Daar een visfilet met patat en koolsla gegeten en na een uur daar te hebben gezeten ben ik aan de terugweg begonnen. Dit keer met tientallen wegspringende konijntjes om me heen en een dreigende donkere wolkenpartij achter me aan. Via het Koevlak weer Haarlem in gereden en mezelf op een thuiskomstbiertje getracteerd.
.
.
.
.
.
.
.
.
Doe jezelf een plezier,
en kijk ook even HIER
(17 foto's)
woensdag 17 juni 2009
Wed-dén-schap... Wed-dén-schap... Wed-dén-schap..
Waar gaat dit over? Over de Damiaatjes.
Laat ik voorop stellen dat ik allerminst een hekel heb aan die belletjes. Het nonsensverhaal over deze klokjes is wat Haarlem Haarlem maakt. Handen af dus van de Damiaatjes. En elke zichzelf Haarlems beatdichter noemende postbode die ze het zwijgen op wil leggen, mag van mij met pek en veren de enig overgebleven stadspoort worden uitgetrapt. Ik woon toevallig bij die poort, dus dat komt goed uit. Het kan maar duidelijk zijn waar je als mens staat.
Een vraag van heel andere orde is: hoe lang duurt dat geklingel van die klokjes nu eigenlijk?
Ik kwam daar gisteravond laat over te spreken met dichter Jan Kal op het terras van café Koops. Hij vertelde dat hij ooit had voorgesteld om de Damiaatjes wat korter te laten klinken. En wel precies 12 minuten en 19 seconden - dit als verwijzing naar het jaar 1219, het jaar van de vermeende verovering van Damiate.
Prachtig idee, vond ik. En het was niet eens zoveel korter dan dat ze nu klinken, floepte ik eruit. Om me vervolgens te beseffen dat ik eerlijk gezegd niet zou weten hoe lang die Damiaatjes nu eigenlijk klingelen. Een kwartiertje, toch?
Een half uur, zei Jan Kal beslist. Dat leek me echt véél te lang. Ik mijn naamgenoot, de barkeerper geraadpleegd. Hij ergerde zich elke dag dood aan die klokjes, maar had geen idee hoe lang die dagelijkse ergernis nu eigenlijk precies duurde.
Welnu, dat gegeven sterkte mij voor een fors potje bluffen. De logica hiervan zal menigeen vermoedelijk ontgaan, maar bedenk dan dat we: op het terras van Koops stonden, het al wat later op de avond was en dat we daar niet waren gekomen om melk te drinken.
Aldus hebben Jan Kal en ik nu een weddenschap. Een half uur versus een kwartier.
Op het moment dat we elkaar de hand gaven om de weddenschap te bezegelen, wist ik al dat ik schromelijk zou gaan verliezen. Natuurlijk was een kwartier niet lang genoeg om van de weilanden om Haarlem tijdig binnen de veilige stadspoorten te geraken. Maar ook zonder dat plotselinge besef was daar de meer dan triomfantelijke glimlach van Jan die me vertelde van mijn aanstaande nederlaag. Een glimlach die de vastbeslotenheid van een trotse dichter verried om mij in deze compleet te gaan verpletteren.
Ik had mij op dat moment al kunnen overgeven. Ik had op mijn rug kunnen gaan liggen en mijn verlies kunnen bekennen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik geef mijzelf tot vanavond half 10. Jan mag vanaf 9 uur persoonlijk de minuten gaan tellen om zijn gelijk te halen, maar eerder geef ik mij niet gewonnen. Niet officieel althans. Dus als iemand Jan Kal vanmiddag tegen het lijf loopt: vertel 'm nog even niet dat ik inmiddels ook wel snap dat hij een borrel van me tegoed heeft.
zaterdag 13 juni 2009
zondag 7 juni 2009
De Schoterbrug is open
Wachten op de parade (met industriekringvoorzitter Dick Veldmaat, wethouder Maarten Divendal en burgemeester Bernt Schneiders)
.
.
.
.
.
..
..The Marching and Cycling Band gaat er met het volle gewicht tegenaan.
Wethouder Chris van Velzen in zijn Ford uit 1930. Met naast hem gedeputeerde Cornelis Mooij. Van Velzen wilde per se als eerste over de brug in zijn schitterende maar ook zeer vervuilende all-timer. Al was het maar om Milieudefensie te pesten...
.
.
.
.
.
.
.Mad Max?
.
.
.
.
.
.
.
Een bijzondere eerste file was het zeker.
zaterdag 6 juni 2009
Trots
En dan sta je ineens in de krant. Als geïnterviewde dit keer. Vader trots, moeder trots. En oke, ik ook best trots.
........................................................... (aanklikken voor vergroting)
Vanmiddag is mijn boekje gepresenteerd tijdens de feestelijkheden rondom de opening van de Schoterbrug. Mij was gevraagd het eerste exemplaar uit handen van wethouder Maarten Divendal in ontvangst te nemen en vervolgens direct weer door te geven aan de voorzitter van de industriekring Waarderpolder. Ik ben niet zo van het op het podium, weet ik sinds vanmiddag opnieuw. Maar goed: vader weer trots, moeder weer trots... Dus ach.
(foto gemaakt door trotse vader)