woensdag 23 juni 2010

Horecatijden, een deja vu..

De coalitie van D66, PvdA, GL en VVD doet een nieuwe poging om in Haalem de sluitingstijden van de horca vrij te kunnen geven.
Wijkraden in en om de binnenstad reageerden direct als felle tegenstanders, horecavertegenwoordigers(onder andere voorzitter Horecabond) verklaarden er totaal niet op te zitten wachten, en de burgemeester ziet het ook al niet zitten.
D66 was trouwens in haar verkiezingsproramma uitgesproken tegen en ook GroenLinks en VVD geven aan niet echt te staan springen. Het is een PvdA-dingetje.
Nou werd ik vandaag toch voor tendentieus uitgemaakt omdat ik dat als verslaggever constateer...  Alsof dat niet nog maar paar jaar geleden allemaal ook al de revue heeft gepasseerd, zoals ook een verbijsterde wijkraadsvoorzitter van de Vijfhoek memoreerde.

De gemeenteraad heeft een soms erg kort geheugen.  Nu volg ik de Haarlemse politiek zelf nog maar een kleine vijf jaar, maar je kunt je op onderwerpen makkelijk inlezen. Journalisten zowel als raadsleden.

Hieronder twee stukken uit Haarlems Dagblad uit 2003...Ik lust graag een biertje op heel verschillende tijden. Moeten we deze discussie nou echt helemaal opnieuw doen?

'Meer overlast bij vrije sluitingstijden'
JOHN OOMKES
Publication Date: November 24, 2003  Page: 171  Section: HAARLEM EN OMGEVING  Edition: ALGEMEEN 
Rapporten van de politie en afdeling veiligheid van de gemeente Haarlem vegen de vloer aan met het plan om de horecasluitingstijden vrij te geven. Uitvoering van die voornemens van een raadsmeerderheid leidt tot hogere uitgaven, meer onveiligheid en nachtelijke overlast in het centrum. Haarlem zou het afvalputje worden voor stappers uit de wijde omtrek.
Vrije horecatijden maken Haarlem aantrekkelijk voor 'zware innemers', stelt Martin Walop van Bureau Veiligheid. "Als elders in Zuid-Kennemerland de cafés gaan sluiten en in Haarlem zouden nog flink wat gelegenheden geopend zijn, dan krijg je een opeenhoping van bezoekers in de stad die al flink hebben ingenomen. Daar zit een groter percentage mensen bij dat zich agressiever opstelt bij onenigheid. Dat verandert niet als veel cafés pas tegen het krieken van de dag dichtgaan.''
Een meerderheid van de gemeenteraad bleek dit najaar onverwacht, tegen de wil van burgemeester en wethouders in, de sluitingstijden vrij te willen geven. Ervaringen in andere steden en ook in Velsen en de Haarlemmermeer zouden gunstige resultaten te zien geven: minder overlast en minder incidenten. Bureau Veiligheid en de Politie Kennemerland werd om advies gevraagd. Volgens deze experts ziet 85 procent van de Nederlandse gemeenten niets in een dergelijke liberalisering.
Walop: "De situatie is overal anders. In Velsen praat je over zeven cafés! Haarlem heb je een zeer groot horecaaanbod op een relatief klein oppervlak. We zullen hier maatwerk moeten leveren om de situatie zo gunstig te houden als ze is. Het Overleg Horeca komt elk half jaar bijeen: dan zitten mensen uit de horeca, de portiers, de politie, bureau veiligheid en binnenstadbewoners om de tafel. Daar zegt de horeca nee elke keer nee als de burgemeester vraagt of ze af wil van de bestaande situatie waarbij cafés door de week om twee en in het weekeinde om vier uur sluiten.''
Burgemeester Jaap Pop mag als korpsbeheerder officieel niet reageren op de rapporten voordat ze donderdag in de raad zijn besproken, maar hij stelt dat er nu al voldoende flexibiliteit in Haarlem bestaat: "Neem nou Haarlem Jazzstad. In het Horeca Overleg kon vrij eenvoudig worden geregeld dat live muziek afgelopen zomer een uurtje langer mocht doorgaan.''
Martin Walop van Bureau Veiligheid: "Er zit nogal wat rek in het huidige systeem. Vanouds hebben we hier vijf ontheffingen voor een nachtvergunning, waarbij horecagelegenheden in het weekeinde tot vijf uur en doordeweeks tot vier uur mogen openblijven. Twee of drie van die vergunningen worden momenteel niet benut.''

'Sluittijd cafés centrum niet vrij'
ANNEMIEKE WINDT
Publication Date: November 7, 2003  Page: 171  Section: HAARLEMMERMEER  Edition: ALGEMEEN 
De wijkraden in het centrum van Haarlem zien niets in het plan van de coalitiepartijen PvdA, CDA, D66 en GroenLinks om de sluitingstijden van de horeca vrij te geven. Zij vrezen in het weekeinde nachtenlang in de herrie te zitten. Nu is de geluidsoverlast beperkt tot het moment dat de kroegen dicht gaan.
De vier partijen willen de openingstijden van de horeca in het weekend vrij laten om juist te voorkomen dat grote groepen mensen tegelijkertijd na sluitingstijd de straat op gaan en voor veel overlast zorgen. Ze denken dat door de sluitingstijden te spreiden de overlast minder wordt. Vandaar dat ze in een voorstel het college willen opdragen een nieuwe regeling op te stellen voor de ontheffing van de sluitingstijden. Tijdens een informatiebijeenkomst voor wijkraadsleden gisteravond schetste D66-fractievoorzitter Paul Marselje een beeld van vechtende groepen cafébezoekers, politie te paard en een dreigende sfeer in de binnenstad rond sluitingstijd. Bas Strikker, voorzitter van de wijkraad Binnenstad herkent dat beeld niet. "Wij hebben onlangs een kleine enquête gehouden onder de inwoners van onze wijk of het horecabeleid van de gemeente werkt. Daaruit blijkt juist dat de wijkbewoners vinden dat de situatie beheersbaar is.'' Het horecasanctiebeleid, dat de gemeente samen met wijkbewoners, de horeca en de politie in 1997 heeft vastgesteld, werkt volgens de wijkraden prima. Horeca-ondernemers die zich niet aan de regels houden of overlast veroorzaken moeten als straf eerder dicht. De wijkraden zijn bang dat dit beleid op de helling komt te staan als de sluitingstijden worden vrijgelaten. De wijkraden voelen zich buitenspel gezet. Ze hadden eerder bij de plannen betrokken willen worden en vinden inspraak als er een raadsvoorstel op tafel ligt te laat. "Wat is de waarde van een convenant tussen vier partijen als één van die partijen kan besluiten het plan aan te passen. Ik voel me in de zeik genomen'', stelde Caroline van de Brink van de wijkraad Burgwal. Door haar wijk trekken jongeren nu midden in de nacht naar de tijdelijke huisvesting van het Patronaat. "Nu heb je even geluidsoverlast als ze langsrijden, maar als de horeca de hele nacht open mag blijven, doe je geen oog meer dicht.'' Paul Marselje denkt dat het wantrouwen van de wijkraden een vorm van koudwatervrees is. "We hebben bij de voorbereiding van onze plannen gekeken naar situaties in andere steden. Daarbij hebben we vooral gekeken naar Delft, Leiden, Velsen en Haarlemmermeer. In Delft en Leiden zijn de vaste sluitingstijden een paar jaar geleden losgelaten en dat functioneert prima. Hij benadrukt dat Haarlem in haar beleid samen met Haarlemmermeer en Velsen moet optrekken om te voorkomen dat de horecabezoekers na sluitingstijd met een slok op achter het stuur naar een andere stad gaan om daar verder te drinken. Voorzitter Strikker van de wijkraad Binnenstad wil op korte termijn een bijeenkomst organiseren om de mening van de wijkbewoners te peilen. "Het is wel kort dag allemaal, omdat het voorstel snel naar het college gestuurd gaat worden, maar ik geloof niet dat binnenstadbewoners vinden dat dit voorstel nut heeft.''

Geen opmerkingen: