maandag 7 juni 2010

Palace



Maar liefst twee nieuwe ideeën voor een volgend leven voor de oude Cinema Palace. Ze stonden zaterdag in de krant. Inspirator Henk Vijn wil een ‘Museum voor Cultuur en Avontuur’, de Haarlemse Sanne Walvisch denkt aan een arthouse/muziekbioscoop.
De kans dat ze het gelijk aan hun zijde krijgen is niet zo groot. Het pand is al verkocht. En minstens zo belangrijk: wie zou een nieuwe culturele bestemming voor het ‘Paleis’ moeten betalen? Vijn heeft dingen in de stad voor elkaar gekregen (molen De Adriaan) die niemand voor mogelijk hield, maar genoeg handen op elkaar krijgen voor een nieuwe grote exploitatiesubsidie in de cultuur, is uitgesloten. Patronaat, Stadsschouwburg/Concertgebouw en Toneelschuur liggen nu al te zwaar op de maag.
Er komt dus een nieuwe kledingszaak in de Grote Houtstraat. Hoe jammer ook.
Ikzelf heb het meest met het idee van Walvisch. Al zou dat misschien wel de doodsteek zijn voor zowel Filmschuur als Patronaat. Dat gezegd hebbende: laat ze daar eens over nadenken.
Ik zie ook ruimte voor de Haarlemse helden in het museum van Vijn. Vijn, in de krant: ,,Wat denk je van Hansje Brinker, de jongen die zijn vinger in de dijk heeft gestoken en zo heeft voorkomen dat half Holland onder water liep? Vertel zijn geschiedenis!’’
 Hansje Brinker heeft nooit een vinger uitgestoken... Lees het boek van Mary Mapes Dodge, ‘Hans Brinker, or the silver skates’. De held van de dijk is een naamloos jongetje in een verhaal dat Hans krijgt voorgelezen in zijn klas. Vijn kan nog heel wat opsteken van zijn eigen museum.

(vandaag verschenen in de rubriek 'In 60 seconden' in Haarlems Dagblad. 



Zie ook HIER, hoofdstuk 'Friends in Need'

5 opmerkingen:

Chielie zei

Jongetje is niet naamloos. Het heet 'Peter' (zonder achternaam). Zie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Brinker,_or_The_Silver_Skates

onder 'Popular culture'.

Richard zei

@Chiel. Nee, dat is iemand die de naamloze held later Peter heeft genoemd. Zo kan ik m nu ook Klaas, Jacob of - vooruit - Michiel noemen...

In the book, the boy and the story are called simply "The Hero of Haarlem". Although the hero of the dike-plugging tale remains nameless in the book, Hans Brinker's name has sometimes erroneously been associated with the character.
...
Poet Phoebe Cary — at whose New York City literary gatherings Dodge was a regular guest — wrote a lengthy poem about it called "The Leak in the Dike", published posthumously in 1873,which has been widely anthologized in books of poetry for schoolchildren.[15] Cary also gave the boy a name: Peter.

Chielie zei

Ja, nou, maar dan heet-ie toch Peter, sindsdien? Imaginair was-ie sowieso al.

Bies zei

Lees ook Verdwaald op de rivier 9van wie ook weer?) Daar wordt het duidelijk uit de doeken gedaan hoe het zit met Hansje Brinkers.

Richard zei

@Chiel. Met die logica noem ik m voortaan Michiel.. :-)