zondag 20 april 2008

De brug (update)

We zijn genoemd. Het idee van een nieuwe St. Nicolaasbrug is door Raarlems Dagklads Marius Jaspers gememoreerd in zijn radiocolumn voor de Broodkast-uitzending. Het idee is daarmee naar een hoger plan getild, dunkt ons. Het is 'de wereld in'.
En toch heb ik af en toe mijn twijfels. Niet over de brug zelf, die zou een uitkomst wezen, maar over de vraag of de aanleg ervan geen zoveelste Haarlemse bruggenkwestie zal worden.
Het zit Haarlem op bruggengebied niet erg mee de laatste jaren. De nieuwe Nagtzaambrug, ontworpen door inmiddels oud-stadsarchitect Joop Slangen, bleek te hoog voor rolstoelers en rollatorlopers. Als ‘oplossing’ ligt er nu een soort padvindersbrug náást de Nagtzaambrug die minder klimkrachtige Haarlemmers aan de overzijde van de Zomervaart moet brengen.
De werkzaamheden aan de fietsersbrug over de Kinderhuissingel liggen ondertussen al anderhalf jaar stil vanwege een conflict met de aannemer, dat inmiddels voor een arbitragecommissie wordt uitgevochten.
Met de fietsbrug bij Eindenhout wil het ook al niet vlotten en de problemen, bezwaren en extra kosten die de bouw van de Schoterbrug met zich mee brengen zijn te veel om op te noemen.
Je houdt je hart vast als Haarlem daadwerkelijk een tunnel gaat graven...
Aan de andere kant, de nieuwe Kortebrug (ook van Slangen) lijkt op tijd af te komen en toch heus aardig te worden. Zie ook hier.

Geen opmerkingen: